Επισκόπηση 12ου Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών - Αριστοτέλειο Κολλέγιο


«ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ»

Σε μία εποχή που η κρίση αποτελεί τον πρωταγωνιστή σε όλους τους τομείς, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό, ένα μήνυμα διαφορετικό από τα άλλα δίνεται από τους μαθητές.

Με οδηγό τη μόρφωση που λαμβάνεται μέσω του σχολείου, ο μαθητής καλείται να μην αποτελεί παθητικό κοινό, αλλά να είναι ένας ενεργός πολίτης, με κριτική σκέψη και οξυδέρκεια. Η μόρφωση αυτή δεν είναι απλή μετάδοση γνώσεων, αλλά ένα εργαλείο που μετατρέπει τους μαθητές σε ευσυνείδητους ενήλικες με την ουσιαστική συμβολή των δασκάλων τους που καθίστανται αρωγοί σε αυτό το πολύτιμο έργο.
Η νέα γενιά λοιπόν καλείται να αντιμετωπίσει τις οποιεσδήποτε δυσκολίες του παρόντος, μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος και αντιμετωπίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον. Με κυρίαρχο όπλο την εκπαίδευση και τη συνεχή επιμόρφωση, οι μαθητές αποτελούν την ελπίδα όλων μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ιδιότυπης εποχής που διανύουμε. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τη συνεχή αναζήτηση έγκυρων πληροφοριών, το σχηματισμό εμπεριστατωμένης άποψης και τέλος, την παροχή προτάσεων για λύση των προβλημάτων.
Η παραπάνω διαδικασία ακολουθήθηκε και φέτος από τους μαθητές, στο 12ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών. 

Η προσομοίωση αυτή του ΟΗΕ, δίνει την ευκαιρία σε μαθητές
•    να εμβαθύνουν στην μελέτη της πολιτικής μιας συγκεκριμένης χώρας,
•    να συνοψίσουν την έρευνά τους και
•    να τη γνωστοποιήσουν σε άλλους μαθητές που εκπροσωπούν διαφορετικές χώρες.
Ο στόχος είναι να καλλιεργηθούν οι διπλωματικές ικανότητες του μαθητή ο οποίος ασκώντας ουσιαστικά την κρίση του, ανακαλώντας τις γνώσεις του και συζητώντας με άλλους συμμαθητές του να βρεθεί στην ευχάριστη θέση να βρει ή να προτείνει λύσεις σε μείζονος σημασίας θέματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα.

Σε μία ηλικία που οι μαθητές αποτελούν κατά κανόνα θεατές των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στον κόσμο, το συνέδριο MUN τούς τοποθετεί στην πρώτη σειρά, ως πρωταγωνιστές. Με συνέπεια, πειθαρχία, οργάνωση και σοβαρότητα, οι μαθητές, ως «ενεργοί πολίτες» με εξουσία, υιοθετούν το ρόλο του διπλωμάτη. Τα παραπάνω αποτελούν ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση για τους μαθητές, καθώς όλες οι εργασίες πραγματοποιούνται στην Αγγλική γλώσσα, την οποία και εξασκούν. .

Το τριήμερο συνέδριο, περιλαμβάνει εναρκτήριους λόγους (opening speeches) κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας, ώστε να συστηθούν όλες οι χώρες. Η δεύτερη μέρα τους εισάγει στις επίσημες διαδικασίες που ακολουθεί ο ΟΗΕ, με στόχο τη συγγραφή προτάσεων-σχεδίων εργασίων (draft resolutions). Τα τελευταία, είναι που παρουσιάζονται την τρίτη μέρα, στη Γενική Συνέλευση (General Assembly) για όλα τα θέματα (agenda’s topic areas) και από όλες τις επιτροπές (committees).

Το MUN είναι ένα συνέδριο εθελοντικής φύσεως και σε αυτό δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί η μεγάλη συμβολή των καθηγητριών αγγλικής. Όπως τόνισε και ο Σύμβουλος της Αγγλικής, κ. Θεόδωρος Μανιάκας «Εμείς, οι εκπαιδευτικοί, πρέπει να διδάσκουμε με σοβαρότητα και συστηματικά τους νέους να είναι περήφανοι, να βοηθάνε, να προσφέρουν, να είναι χαρούμενοι και να είναι εθελοντές». Με τη βοήθεια των δασκάλων, οι νέοι αποτελούν το όπλο για ένα καλύτερο αύριο καθώς «βλέπουν το σύγχρονο κόσμο αμερόληπτα, χωρίς ιδεολογικά, εθνικιστικά και άλλα φίλτρα, τα οποία διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα», όπως εξαιρετικά επισήμανε ο Ρώσος Πρόξενος, Popov Alexei.
Ευχαριστούμε πολύ όσους συμμετείχαν και συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του 12ου MUN και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου!

 Τα σχολεία που έλαβαν μέρος είναι:
1.    Γυμνάσιο Καμπάνη, Κιλκίς
2.    2ο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο
3.    1ο ΓΕΛ Πανοράματος
4.    Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη
5.    30ο ΓΕΛ
6.    5ο ΓΕΛ
7.    2Ο ΓΕΛ Θέρμης
8.    ΓΕΛ Χαλάστρας
9.    ΓΕΛ Νέας Καλλικράτειας
10.    Παιδαγωγική Πρωτοπορία Αθηνών
11.    6ο Γυμνάσιο Σερρών
12.    2ο ΓΕΛ Πυλαίας
13.    1ο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο
14.     1ο ΓΕΛ Θέρμης
15.    1ο ΓΕΛ Πυλαίας
16.    3ο ΓΕΛ Πολίχνης
17.    14ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης
18.    11ο ΓΕΛ
19.    20 ΓΕΛ
20.    1Ο ΓΕΛ Αμπελοκήπων
21.    ΓΕΛ Αγίου Νικολάου
22.    1ο Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου
23.    2ο ΓΕΛ Μίκρας
24.    Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Λύκειο Νεάπολης
25.    Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Α.Π.Θ.
26.    4Ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης
27.    Μαμαλούκα Σχολείο Ξένων Γλωσσών
28.    ELS Τσακαλίδου Άννα
29.    Darussafaka College, Istanbul
30.    Marmara Private High School, Istanbul
31.    Istanbul Beykent College
32.    Liceo Tito Lucrezio Caro, Roma.
* Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από την επίσημη ιστοσελίδα του Αριστοτελείου Κολλεγίου (πιο συγκεκριμένα από εδώ).


Δεν υπάρχουν σχόλια: